Policist Aleš Meško je predaval učencem od 6. do 9. razreda o nevarnosti pirotehnike med prazniki.

Ognjemeti in druga pirotehnična sredstva pa povzročajo precejšnje onesnaževanje zraka ter tako škoduje našemu zdravju. Običajno je ob božično-novoletnih praznikih prekoračena dovoljena mejna vrednost trdih delcev v zunanjem zraku.

Pri aktiviranju pirotehničnih sredstev se izločijo težke kovine, ogljik, žveplo in druge precej strupene snovi. Če smo tem snovem izpostavljeni dalj časa, se lahko bistveno zmanjša sposobnost naših pljuč. Zdravstvene težave povzročajo tudi delci, ki ostanejo v našem telesu, strupene snovi pa lahko prizadenejo celo možgane.

Ljudje uživajo, živali trpijo

Številni ljudje menijo, da brez pirotehnike ni praznovanja novega leta. A dejstvo je, da kolikor ognjemeti in pokanje vzbujajo ljudem veselje, je to za živali pravo mučenje. Pirotehnična sredstva so za vse živali izjemno moteča, najbolj opazno je to pri psih, pirotehnika pa moti in škodi tudi drugim živalim.

Mačke še bolj dovzetne za stres

Strah in šok ob pokih je najbolj opazen pri psih, vendar strokovnjaki opozarjajo, da so mačke še celo nekoliko bolj dovzetne za stres kot psi. A mačke tega ne pokažejo na enak način, zato je to težje opaziti ter tako tudi težje pomagati.

Kako poskrbeti za svoje živali?

V dneh, ko je prisotnega več hrupa in pokanja pirotehničnih sredstev, je potrebna povečana skrb za varnost ter dobro počutje živali. Da svojega hišnega ljubljenčka obvarujete pred strahom in stresom je priporočljivo, da se izogibate krajev, kjer se uporabljajo pirotehnična sredstva. Če je vaša žival opazno prestrašena je priporočljivo, da jo namestite v zaprte prostore, kjer bodo bolj mirne in se bodo počutile bolj varno. Žival straha ne občuti v tolikšni meri, če v času ognjemetov in pokanja ni sama ter je recimo zamotena z igro. V skrajnih primerih, ko je opazna hujša oblika panike pa je potrebno ljubljenčku pomagati s pasto, ki vsebuje blago pomirjevalo.

(Skupno 133 obiskov, današnjih obiskov 1)