Leta 1517 je Martin Luter na vrata wittenberške cerkve obesil 95 tez z zahtevami po prenovi Cerkve, in začela se je reformacija. Praznik vsako leto zaznamujemo tudi v Sloveniji. Luter je zahteval, da naj bo cerkev preprosta, da se mora bogoslužje približati človeku in zato opravljati v domačem jeziku. Menil je, da vernik ne potrebuje papeža, da bi se približal Bogu, prav tako pa ni potrebe po čaščenju svetnikov in relikvij. Biblijo je treba za ljudi prevesti v materni jezik in jim tako omogočiti, da jo berejo sami.

Zahteva po prevodih verskih knjig v jezike vernikov je pomembno vplivala na razvoj književnosti v ljudskih jezikih, med njimi tudi na slovensko književnost. V času reformacije je tako nastala tudi prva slovenska knjiga, Katekizem Primoža Trubarja, ki je slovenski jezik postavila na mesto knjižnega jezika.

  1. november  je dan spomina na mrtve. na grobovih prižgemo svečko v spomin na bližnje, ki so nam v življenju veliko pomenili. To je tudi priložnost, za obiske pri sorodnikih.

S kulturno minutko so naši učenci počastili oba praznika. V zaključku pa smo podelili priznanja najboljšim na športnem področju, logiki in sladkorne bolezni.

(Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1)