Tudi letos smo se otroci Vrtca pri Svetem Tomažu z vzgojiteljicami  in učenci Osnovne šole Sveti Tomaž z učitelji udeležili pustne povorke v Svetem Tomažu. Vsi skupaj so vložili veliko truda v izdelovanju mask, pomagali pa so tudi nekateri starši.

Otroci iz vrtca so se predstavili kot:

  • Skupina Palčki iz vrtca z vzgojiteljicama Silvijo Belšak Viher in pomočnico vzgojiteljice Danico Pintarič so se predstavili kot snežinke. Čeravno so bile zelo lepe, pa vseeno upamo, da odhajajo in na vrata trka pomlad.
  • Skupina Lizike iz vrtca z vzgojiteljico Mileno Petek in pomočnico vzgojiteljice Ivanko Ozmec so se predstavili kot Zajčici in korenje.
  • Skupina Kocke z vzgojiteljico Matejo Vajda in pomočnico vzgojiteljice Mileno Vajda

Učenci iz Osnovne šole Sveti Tomaž so se predstavili kot:

  • 1. razred z razredničarko Majo Žnidarič in nadomestno razredničarko Štefanija Šalamija kot vrane.

Učenci 1. razreda skupaj z učiteljicama smo se našemili v vrane. Ideja sem nam je porodila čisto slučajno, med pogovorom v šoli. Po premisleku smo ugotovili, da smo vendarle lahko vrane, kajti vrane so zaradi svoje prilagodljivosti izjemno uspešna vrsta. Tako je tudi pri nas v 1. razredu, z malo prilagodljivosti in potrpežljivosti smo lahko izjemno uspešni. Tako našo jato vran sestavlja 17 mlajših vran in 2 malce starejši in izkušeni vran. Celotno pustno obleko smo izdelali sami, v šoli. Za izdelano obleko nismo porabili nič sredstev. Uporabili smo staro blago za oči in star papir za kljune. Obleko smo izrezali iz črnega filca in po repu pobarvali s sivo tempera barvo. Črni filc smo dobili podarjen od podjetja Slikopleskarstvo Bromše, za kar se zahvaljujemo. Predstavili se bomo s krajšim plesom vran na znano glasbo Vlada Kreslina.

  • 2. razred z razredničarko Mileno Korpar Majcen in nadomestno razredničarko Silvo Rakuša kot abeceda v pravljici

Dragi bralci in bralke, če vas je sploh še kaj med nami!

 Vemo, da v  šoli dajete  velik poudarek branju in pisanju. Zadnje čase opažamo, da ste nas – ČRKE začeli zanemarjati. Vedno manj časa preživite z nami.  Vsi pa vemo, da brez poznavanja črk ni branja. Ko beremo, se učimo novih besed, bogatimo besedni zaklad in pridobivamo znanje o okolju, ljudeh, naravi, zgodovini… Knjiga nam daje širino, nam nudi vpogled v drugačno življenje, lahko pa nas tudi pomirja, sprošča ali navdihuje. Vsakomur se včasih zazdi življenje pusto in dolgočasno. In prav zato so na voljo knjige,  da se potopimo v nek nov svet in odkrivamo nove stvari. Zaradi pomanjkanja pozornosti smo se odločile, da pobegnemo iz velike knjige pravljic ter poskusimo najti čim več bralcev. Za pomoč smo prosile drugošolce, ki nas vestno berejo in pišejo.  Ker pa nam je  postalo zelooo, zelooo  doolg čas, smo se odločile, da gremo na karneval, z željo, da bi otroci in odrasli večkrat vzeli knjigo v roke in kaj prebrali.

 

  • 3. razred z razredničarko Pepco Kupčič in nadomestno razredničarko Marijo Lorenčič kot semaforji.

Promet je ena izmed učnih tem, ki jih učenci spoznajo že od 1. razreda osnovne šole, v 3. razredu pa to znanje še poglobijo. Znano je namreč, da tisti, ki uporabljajo ceste, križišča, prehode, vedno ne upoštevajo prometnih predpisov. To pomeni, da predpisov ne poznajo, ali pa se jim ne zdi vredno, da bi se ravnali po predpisih. Zato velikokrat prihaja tudi do prometnih nesreč. Nam tretješolcem se zdi pomembno, da smo za vključevanje v promet dobro pripravljeni in ozaveščeni. Z namenom, da bi osvežili že prej usvojeno znanje, predstavljamo semaforje s kratko deklamacijo.

  • 4. razred z razrednikom Zdravkom Majcen in  nadomestno razredničarko kot prometni znaki.

Preden se predstavimo četrtošolci, smo za vse obiskovalce pripravili uganko:

Lahko je trikoten, okrogel, oglat,

modro-bel, črn, rumen, rdeč, ploščat.

Da res boš na cesti zaščiten in varen,

ravnaj se po njem in ne bodi nemaren.

A za nas, četrtošolce, promet ni nobena uganka. Letos smo se pričeli pripravljati na kolesarski izpit in pozorno spremljamo vse na naših poteh v šolo, na obisk, v mesto in nazaj. Zanima nas vse: kdo ima prednost, kdaj moraš zavirati, kaj pomeni kateri znak. Previdno po cesti naprej je treba peljati, da pridemo celi na cilj in ne avtoličarja klicati.

  • 5. razred z razredničarko Zvonko Lalić in nadomestno razredničarko  Matejo Munda kot indijanci.

SMO INDIJANČKI – POTOMCI STAROSELSKEGA PLEMENA IZ AMERIKE, PRIHAJAMO OD DALEČ, DALEČ. VSAK DAN LAHKO SLIŠITE  POROČILA O TEM, KAKO BI SE NAS RADI ZNEBILI. PREGANJAJO NAS. UPAMO, DA BOMO ZA NEKAJ ČASA PRI VAS, PRI SVETEM TOMAŽU, VARNI. TRENUTNO SMO ŽIVAHNI IN RAZIGRANI – SAJ VESTE, OTROCI SMO. Z NAMI STA DVE VARUŠKI, KI SKRBITA ZA TO, DA  NE POČENJAMO NEUMNOSTI. ZA DANAŠNJI DAN SMO SE POSEBEJ POTRUDILI, SAMI SMO SI NAREDILI OBLEKE, TAKŠNA SO NAMREČ NAŠA PRAZNIČNA NEDELJSKA OBLAČILA. LOKE STA NAM NAREDILA DVA DEDKA, ZA KAR SMO NJIMA ZELO HVALEŽNI. A SMO VAM VŠEČ? ZA KONEC VAM ŽELIMO POKAZATI NAŠ NAJNOVEJŠI PLES, PA UŽIVAJTE Z NAMI. ZAPISALA »VARUŠKA« ZVONKA

  • 6. razred z razredničarko Tanjo Hebar in nadomestno razredničarko Zlatko Majcen kot sadje.

Rdeča, rumena, oranžna, vijolična, rjava … Sami presodite, katera zelenjava ter katero sadje vam je najljubše. Če nas boste uživali, boste  bistveno pripomogli k boljšemu počutju in zdravju. Vsebujemo veliko vitaminov, mineralov, vlaknin  ter ogljikovih hidratov. Z našo pomočjo bo prebava brezhibna, telo vitko, lasje bleščeči, koža  zdrava, zmanjšali boste  tveganje za bolezni srca in sladkorne bolezni, vaš tlak bo idealen, varujemo vas pred nekaterimi vrstami bolezni in zmanjšujemo maščobno maso. Lahko nas jeste surovo ali kuhano, lahko nas zamrznete, posušite, konzervirate, shranite v hladilnicah …. Lahko nas uživate k glavnim jedem, kot predjed ali sladico, lahko nas pomalicate. V vsakem primeru bomo s svojo barvo in okusom popestrili vaš jedilnik. Kdor prijateljuje s 6. a ter razredničarko Tanjo Hebar in sorazredničarko Zlatko Majcen, se zdravja razveseljuje

  • 7 razred z razrednikom Markom Lalićem in nadomestno razredničarko Moniko Kelenc kot aplikacije na najnovejšem telefonu.

Si želite nov telefon? Boste pisali Božičku zanj? Morda boste vi Božiček in ga boste podarili najbližjim? Morda kar sebi? Včasih je odločitev enostavna, drugič se je težje ali skoraj nemogoče odločiti, kateri mobilni telefon izbrati. Ker smo si med seboj zelo različni, za kaj telefon uporabljamo, kaj od njega pričakujemo, vam bo odločitev skušal olajšati 7. razred. Dame in gospodje, tomaževski tehnološki velikan Jabuka se predstavlja z novim hodečim pametnim telefonom I-telefon pro 19S s 3-D dotikom. Novi I-telefon je večji, s 123-centimetrskim zaslonom, njegove zmogljivosti pa so prav neverjetne. Sestavljen je iz najkakovostnejših materialov, ki so skonstruirani tako, da je omogočena njihova moč in vzdržljivost. Baterije ni potrebno polniti, saj ima neomejeno energijo. Barva in dizajn I-telefona je primerna predvsem za predstavnice nežnejšega spola. Podal se bo prav vsaki barvni kombinaciji. Bogatijo ga različne aplikacije, ki so primerne za delo, kratkočasenje, igranje videoigric in urejanje podatkov. Demonstrirali vam bomo primer, kako I-telefon deluje. Predstavljajte si, utrujeni pridete iz službe, doma vas čaka še gora opravil … Želite si sprostitve, vzamete vaš telefon in ta vas popelje v svet zabave.

  • 8. razred z razrednikom Dragom Slavincem in nadomestno razredničarko Kristino Hekić kot Kung Fu pande.

Na Kitajskem imajo prav posebne medvedke, imenovane panda ki so pravzaprav ogromni medvedi. Njihov črn in bel kožuh je zaščitni znak ljubkosti in verjetno je imelo to veliko pri dejstvu, da so se za ohranitev pande zavzemale številne organizacije, ki so tako precej uspešno popravile njihovo  stanje v divjini.. Pravijo mu tudi bambusni medved, saj s svojo ljubko čokato postavo prav rad grizlja bambusove vršičke in si da opraviti z rastlinicami – v popolnem nasprotju z običajnimi medvedi, ki so strah in trepet skoraj vseh živih bitij, vključno s človekom. Rastlinojedi medved je namreč večino časa miren in prijazen, prav zato je tudi simbol ljubkosti. Vseeno pa so znani tudi napadi na človeka, saj prav to, da jih imajo ljudje za luštkane in crkljive medvedke, pripomore k pogumu ljudi, da se jim približajo, misleč, da jih bo rastlinojedi panda vesel. A pande se v tem primeru počutijo ogrožene in čeprav niso mesojedi, napadejo človeka – ne zaradi lakote, pač pa iz strahu ali zato, ker želijo braniti svoje mladičke, ki jih že tako skotijo zelo poredko. Da bi ohranile svoj mir, svoje prijazno življenje, so se za svojo obrambo pripravljene tudi bojevati. Udeležile so se kung fu tečaja, tako so med nas prišle kung fu pande iz 8. a razreda. Lovec v Pandamobilu je živ dokaz, da mislijo resno. Če rabite pomoč, pokličite Kung fu pande iz 8. a razreda.

  • 9. razred z razredničarko Barbaro Colnarič in nadomestnim razrednikom Hermanom Prejacem kot prebujanje pomladi.

Pust predstavlja začetek pomladi … Ker smo se tudi mi že naveličali zime, smo se ogrnili v pomladne barve in vas želimo popeljati v deželo sonca, barv in veselja. In tako so se nekje daleč, za devetimi gorami in devetimi vodami, srečale prelepe pomladne vile in si na vso moč želele, da bi pregnale zimo. Trosile so svoje pomladne cvetke naokoli. Poiskale so si zelene znanilce pomladi in z njimi zaplesale prvi ples. Vendar-počakati so morale na znak vladarjev  pomladi.

Učenci in učitelji ste se pri izdelovanju mask zelo potrudili. Kako pa je potekal karneval, pa si oglejte v sliki. Fotografije je prispeval Foto Host.

(Skupno 215 obiskov, današnjih obiskov 1)